DOĞRULUK ve DÜRÜSTLÜK
Yalan nedir? Gerçek olmayan bir şeyi söyleyerek karşımızdakini inandırmaktır. Birini bile bile yanlış yola sürme, kandırmaktır. Bilgisizliğinden yararlanarak onun zararına kazanç sağlamaktır. Birine verilen sözü tutmamaktır.
Bunda her zaman başarılı olunur mu? Hayır. Aldatma, kandırma, yalan, hile gibi durumlar er veya geç ortaya çıkar. Yalan söyleyen bir kimsenin hafızası çok kuvvetli olmalıdır ki bir zaman sonra kendi tuzağına kendi düşmesin. İnsanın başkasına yaptığı kötü davranışlar bir gün kendisine karşı da yapılabilir.
Gerçeği neden saklarız? Gerçeği saklamamıza neden olan "korkaklığımız" dır. Korkup yalan söyleyen, yaptığının yanlış olduğunu bilmesine rağmen sağladığı çıkardan vazgeçemez. Örneğin, kopye çekerek aldığı iyi nottan vazgeçemediği için doğruyu söylememekte ısrar eder. Ayrıca arkadaşları ve büyükleri gözünde yalancı duruma düşmemek için yalanı sürdürür. Halbuki yalanı sürdürmek bir kere yalan söylemekten çok daha kötüdür ve insanın karakterini değiştirirken vicdanı da rahat etmez, hep huzursuzluk çeker. Ve yine korkaklığına bir başka sebep de, bağımlı olduğu diğer faktörlerin tesiridir. Örneğin, babasını komşusunun gazetesini alırken gördüğü halde, inkar eder. Oysaki yanlışı yapan babası dahi olsa, cesaret her zaman korkaklığın önüne geçmeli ve doğrudan şaşmamalıyız.
Sevgili Çocuklar, bazı büyüklerin adlandırdığı ve sınıflandırdığı gibi az yalan, çok yalan, küçük, büyük yalan, beyaz yalan gibi ayırımlara girmeyiniz. Her şey dürüstlükle açıklandığında hiç kimseyi kırmazsınız. En kolay olan doğruyu söylemektir. Bir tek istisna örnek verilebilir; morale ihtiyacı olan bir hastamıza iyi göründüğünü ve bunu da atlatacağını söyleriz.
Bir başkası bize yalan söylediğinde kendimizi nasıl hissederiz? Şaşırırız ve üzülürüz. Bazen korkarız; niye yalan söylüyor diye, bir anlam veremeyebiliriz. Ona olan güvenimiz sarsılır. Kızarız, sinirleniriz. Ona olan sevgimiz bile azalabilir. Arkadaşlığımız eskisi gibi olmaz, vb. Aynı şeyleri karşımızdaki de bizim için düşünür, bunu çok iyi anlayalım.
Hangi ülkeden olursanız olun, hangi iklime sahip olursanız olun, ne kadar zengin veya fakir olursanız olun, daima Hakikat'e ve Dürüstlük'e bağlı kalmalısınız. Yaratılışın Temeli, Doğruluk ve Dürüstlüktür. Hakikat'in uygulanması, gerçek dürüstlüktür.