T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / ÖDEMİŞ - Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ders çalışma programı

Ders çalışma programı neden yapamıyorum? Yapsamda uyamıyorum?

 

Bu yazıda ders çalışma programı hazırlamanın incelikler, püf noktaları ve temel kurallarını anlatacaktım.  

Ancak ders çalışma programını hazırlarken nelere dikkat etmen ve nasıl hazırlaman gerekir konusunu anlatmaya başlamadan önce programa uymanı engelleyen düşünce biçimi ve alışkanlıklardan kısaca bahsetmek istiyorum. Çünkü bunları bilmeden ve aşmadan ders programını hazırlaman ve uygulaman kolay olmayacaktır.

Bu metni video olarak izleyebilirsiniz.

Ders çalışma programı nasıl hazırlanır konusunu da bir sonraki yazımda paylaşacağım.

Bu yazacaklarımı önemli görüyorum. Çünkü bir çok öğrenci yanlış hazırladığı için ders çalışma programına uymadığını düşünüyor. Bu bana göre doğru değil. Yapmış olduğum yüzlerce görüşmelerde asıl mesele yanlış ders çalışma programı hazırlamak olmadığını görüyorum.

Peki asıl mesele ne? Bu konuda birden fazla neden gördüğüm için bunları senin için  6  maddede özetlemek istiyorum. Bu anlatacağım 6 madde üzerinde farkındalık kazanmazsan ve çözmek için gayret etmezsen, problemi sadece yanlış ders programı hazırlamaya bağlayabilirsin.

Sabırla yazıyı sonuna kadar okuman ve bu maddeler üzerinde düşünmen senin için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca düşüncelerini yorumlar bölümünden bana iletebilirsin.  

1

Ders çalışma programının şeklini gözünde çok fazla abartıyor olabilirsin. Evet program yapmak başarı yolunda çok önemli bir adım, ama bunun öyle aman aman bir formatı ya da formülü yok. Programın formatı ve şekli tamamen senin durumun ve ihtiyacınla alakalı. Diyelim ki markete gidiyorsun ve alman gereken çok şeyler var. Bunu, alış veriş listesi yaparak neyi nerede alacağın yazman da bir plandır. Bu planlama alış verişte senin yol haritan olacaktır. Önemli olan alış veriş bittikten sonra amacına ulaşıp ulaşmadığındır. İşte ders çalışma programı da böyle bir şey olarak düşünebilirsin, gün sonunda baktığında seni amacına ulaştırıp ulaştırmadığı önemli, eğer seni o gün ki ders çalışma amacına ulaştırıyorsa program başarılıdır. Videonun başında da belirttiğim gibi bu konuda zaten bir sonraki videoda daha detaylı bilgi vermeye çalışacağım. 

2

Ben program yapmayı beceremiyorum, düşünce tarzı önemli engellerden biridir. Bazen buna ya öyle inananlar oluyor ki kendini gerçekleştiren kehanete döndüğü için hazırladığı programa istese de uyamıyor.  Başkası bana yapsın ben uyayım, düşünce tarzından kurtulman lazım. Kendine bunu becerebileceğin konusunda güvenmen gerekir. Eminim başkası da hazırlasa bir süre sonra ona da zaten uyamıyorsundur. Şöyle dönüp bak, belki birçok kez başkası senin için program hazırladı ve sen yinede onlara uyamadın. Üzülme, bu durum gayet normal. Bu nedenle ben yapamıyorum deme lütfen. En kötü program programsızlıktan iyidir. Birçok öğrenci rehberlik servisine gelip, hazır bir ders programı istiyor. Bu son derece yanlış bir talep olduğunu düşünüyorum.  Önemli olan ders programını kendin yapabilmendir. Rehberlik servisine hazır ders programı yapmak için değil ders programını nasıl hazırlayacağın konusunda destek, motivasyon ve bilgi almak için gitmen daha doğru olacaktır. Ya da yaptığın program ile ilgili bilgi almak için danışman daha faydalı olacaktır. Elbette ortaokul öğrencisiysen ve ilk kez program yapmaya başlıyorsan bu konuda rehberlik servisinden daha sık destek almanı öneririm. Ama bu hazır program almak için değil, öğrenmek için olmalıdır. İlk zamanlar sen öğreninceye kadar rehberlik servisi ile programını birlikte yaparsın, zamanla artık kendi programını yapabilir durumuna gelmen gerekir. Kısaca "Balık tutmasını öğrenmelisin." Program yapabilir aşamaya gelmelisin, bundan sonraki videoda zaten senin için bunu amaçlıyorum.

3

Diğer önemli bir konu da bir gün ya da bir bölümüne uyamadığın için ders çalışma programından tamamen vazgeçmemelisin. Kaldığın yerden devam etme alışkanlığı geliştirmen gerekir. Olmuyor yapamıyorum yerine nerede kalmıştım diyerek programa uymaya devam etmelisin. Eğer programda yaşam biçimine uymayan bir nokta varsa onu şartlarına göre yeniden düzenlemen, gözden geçirmen, ders programından tamamen vazgeçmenden daha doğru yaklaşım olur. Ders çalışma programı bu yönüyle esnek olmalıdır. Nihayetinde program senin durumunu zorlaştırmak için değil, senin işini kolaylaştırmak ve sana yön vermek içindir.

4

Yaş dönemi çok etkili olabilmektedir. Özellikle 8, 9 veya 10 uncu sınıflar bu konuda sıkıntı yaşayabiliyor. Ergenlik döneminin hızlı gelişim ve fırtınalı yapısı ve günlük yaşamdan beklentilerin değişmiş olması ders çalışma programına uymayı zorlaştıran bir durum olabilir. Ergenin arkadaşları ile çok vakit geçirmek istemesi ya da kendi değişim çatışmalarına uyum sağlamak için harcadığı zaman nedeniyle  ve kendini yorgun hissetmesinden dolayı ders programına uymakta zorlanabilir. Ancak bu durum senin için bir bahane olmamalı, buna göre iradeni ve sorumluluk bilincini kullanmalısın. Elbette arkadaşların ve kendi kişisel ihtiyaçların için zaman ayıracaksın. Zaten arada rahatlamak ve motivasyonunu devam ettirmek için ders çalışma programında sosyal faaliyetlere, kişisel ihtiyaçlarına da yer vermen gerekiyor. Kısaca kişisel ihtiyaçların, problemlerin ile çalışma saatlerini birbirinden ayırabilme becerisine ulaşman gerekir. Bunu da ancak uygulayarak yapabilirsin. Eğer güncel sorunlar ders çalışma esnasında seni meşgul etmeye başlarsa bunu dinlenme aralıklarına erteleyip orada düşünebilirsin. Bunu sık yaşayan biriysen ilk zamanlar çalışma sürelerini kısa tutman faydalı olabilir. 20 dakika ders çalışmak 10 dakika dinlenmek gibi olabilir. Kısaca yaş döneminle ilgili sıkıntıların ders çalışma programına engel olmaması için çaba harcamalısın.

5

En önemli sebeplerden birisi de zamanında çalışma alışkanlığı kazanmamış olman ders programına uymanı zorlaştırabilir. Ders yükü ve zorluğu arttıkça çalışma süreni arttırman gerekir. Ancak şu ana kadar bunu yapmadıysan ve düzenli çalışmadıysan, ders programına uymayı da hemen bekleme. Elbette bocalayabilirsin. Zaman zaman elinde olmadan programa uymak seni bunaltabilir. Ancak bir dönem sabreder, irade gösterirsen ve zamanla notlarında arttığını, başarının arttığını görürsen, bu durum sonraki çalışmaların için seni motive ederek çalışma alışkanlığı kazanmanı ve programa uymaya daha istekli olmanı sağlayacaktır. Kısaca emeksiz bir başarı olmayacağına kendini ikna etmelisin.

6

Programlı çalışmaya karşı olumsuz tutum ve düşünceler. Bazı öğrenciler programlı çalışmadan sanki olumsuz ve gereksiz bir şeymiş gibi bahsedebiliyor. "Ben programlı çalışmayı sevmiyorum", "O gün aklıma ne geliyorsa öyle çalışmayı seviyorum" vs vs. Ders çalışma programını sanki hayatlarını kısıtlayan bir şey gibi görüyorlar. Bu öğrencilere hangi derse,  haftada kaç saat çalıştıklarını sorduğumda cevap veremiyorlar. Çünkü bilinçli hareket etmedikleri için aslında çok yetersiz ve verimsiz çalışmışlar. Ama farkında değiller. Bu nedenle gerçek başarılarını ve performanslarını gösteremiyorlar. Sen ister ders çalışma programı de, istersen yaşam programı de, anca şunu bilmelisin; başarı için düzen ve disiplin gerekiyor. Bunun için de yaşamını disipline edecek, düzene sokacak bir planlamaya ihtiyacın olduğunu düşünmelisin. Bu konuya olumsuz değil, olumlu bakmalısın. Ne olursa olsun, uymakta zaman zaman problem yaşasan da sana uygun bir planlama yapmaya her daim kendini motive etmelisin. Evet arkadaşım bu konuda söyleyeceklerim bu kadar. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.02.2020 - Güncelleme: 20.12.2021 14:54 - Görüntülenme: 1495
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
ders, program,